o nás

chuť ázie

Ázijská kuchyňa má niekoľko tisícročnú gastronomickú tradíciu.
Medzi najznámejšie patrí čínska, japonská, thajská a indická kuchyňa. Regionálne sa od seba odlišujú, ale niektoré znaky majú rovnaké.
V ázijskej kuchni sa potraviny nepoužívajú primárne pre ich chuť,
ale pre ich účinok na myseľ, telo a dušu.
Zdravie človeka je neoddeliteľné od toho, čo konzumuje.

Základom ázijských jedál sú ryža, ryby, sója, tofu, huby,
veľa zeleniny a rezance. Mäso sa konzumuje v menšej miere
ako u nás a jeho spracovanie je odlišné.
Ázijská kuchyňa je nielen veľmi chutná, ale aj veľmi zdravá.
V našej európskej kuchyni sa veľmi často používajú potraviny,
ktoré obsahujú veľa konzervačných látok, solí a cukru.
V ázijskej kuchyni sa však dodnes používajú čerstvé a viac prirodzené prísady, ktoré podporujú zdravý životný štýl.
Jedlá sú ľahko stráviteľné a jednotlivé suroviny obsahujú veľa minerálov, bielkovín, uhlohydrátov, aminokyselín či vlákniny.

Coffee Bean

ČERSTVÉ BYLINY

bazalka
koriander
mäta
citrónová tráva

Coffee Bean

exotické ovocie

jackfruit
durian
passion fruit
dragon fruit

Coffee Bean

domáce vietnamské výrobky

rolky
šišky
pudingy

VIETNAM

SUSHI

Sushi je tradičné japonské jedlo,
ktorého história siaha až do 7.storočia.
Je to ochutená ryža, ktorá sa podáva
so surovou alebo marinovanou rybou,
darmi mora, zeleninou alebo aj ovocím.
Je to veľmi ľahko stráviteľné jedlo
/ môže byť podávané aj ako predjedlo /
s najnižšou kalorickou hodnotou.
Mnohí odborníci na výživu ho považujú
za najzdravšju stravu.

Sushi je nielen kulinársky,
ale aj umelecký výtvor – hotová pastva pre oči. Kto túto delikatesu raz ochutná,
ťažko jej už odolá.

nigiri

znamená vo voľnom preklade “uchopiť do ruky” a rovnakým spôsobom sa pri jeho príprave tvaruje ryža. V zásade sa z ryžovej masy oboma rukami vyformuje šúľok, na ktorý sa položí kúsok ryby. Takéto sushi sa konzumuje tak, že sa celé zoberie do prstov, zo strany kde je ryba, sa zľahka namočí do sójovej omáčky a takto sa položí na jazyk.

maki

znamená “baliť, rolovať”.
Sushi sa pri tomto spôsobe balí
do morských rias pomocou bambusovej rohožky a následne
sa rovnomerne pokrája na šúľky.
Do maki sushi nemusíte používame lososa, avokádo, uhorku
a iné suroviny.

temaki

je kornútik vytvarovaný z riasi nori
a naplnený ryžou, či rybami, dozdobený pažítkou, petržlenovou vňaťou alebo kučeravým šalátom. Temaki sushi sa môže jesť rukami až po taký kúsok, ktorý dokážete jesť paličkami. Musí sa jesť rýchlo, pokiaľ je riasa nori chrumkavá
a nestihla ešte nabrať vlhkosť surovín, ktoré sú v nej zabalené.